وسواس
وسواس یکی از اختلالات پیچیده به شمار می رود که منشا آن اضطراب است. در واقع شخص وسواسی با انجام اعمال یا افکار دامنه دار و بیمارگونه یک عکس العمل ارادی یا ناخودآگاه در جهت کاهش اضطراب درونی و ذهنی نشان می دهد. در زیر چند مثال آورده می شود:
- اگر اینکار را انجام ندهم ممکن است اتفاق بدی برای خودم و یا عزیزانم بیافتد.
- با انجام اینکار احساس آرامش و امنیت می کنم.
معمولا افراد وسواسی ( بخصوص وسواس عملی ) از انجام یک عمل مکرر احساس آرامش می کنند و ممانعت افراد دیگر (غیر متخصص) از انجام اینکار موجب تشویش و اضطراب آنها می شود. در ادامه به تشریح و تعریف علمی اختلال وسواس خواهیم پرداخت.
تعریف علمی اختلال وسواسی جبری – رفتاری
خصیصه اصلی اختلال وسواسی جبری – رفتاری به معنی OCD مخفف Obsessive Compulsive Disorder ، وجود وسواس های فکری یا عملی مکرر و چنان شدید است که رنج و عذاب قابل ملاحظه ای را برای فرد به بار می آورند. این موضوع اختلال زیادی در روند معمولی و طبیعی زندگی، کارکرد شغلی، فعالیت های اجتماعی یا روابط فرد ایجاد می کند. بیمار مبتلا به اختلال وسواسی – جبری ممکن است فقط وسواس فکری، فقط وسواس عملی و یا هر دوی آنها را با هم داشته باشد.
تفاوت وسواس فکری و وسواس رفتاری
وسواس فکری عبارت است از فکر، احساس، اندیشه یا حسی عودکننده و مزاحم. برخلاف وسواس فکری که یک فرآیند ذهنی است، وسواس عملی نوعی رفتار می باشد.
درمان وسواس
لازم به ذکر است درمان وسواس روند کندی دارد و اغلب بصورت کامل نمی توان آن را درمان کرد. زیرا افراد مبتلا به بیماری وسواس، مقاومت بسیاری از خود در برابر راهکارهای درمانی نشان می دهند. اغلب برای درمان وسواس، دارودرمانی (به واسطه روانپزشک) و رفتاردرمانی (به واسطه روانشناس) انجام می شود. روش کار به اینصورت می باشد که فرد وسواسی می بایست در ابتدا به روانشناس مراجعه نماید. روانشناس با بررسی و شناخت کامل اختلال، فرد را به یک روانپزشک جهت دارودرمانی معرفی می کند. همزمان با مصرف دارو که موجب بهبود قابل توجه اختلال وسواس فرد می شود کار روان درمانی توسط روانشناس انجام می شود. در واقع دارو این فرصت را به فرد می دهد تا انتقال دهنده های عصبی اش به درستی کار کند و بتواند بر اختلالات روحی و روانی غلبه کرده و پس از حل آنها، با قطع کردن دارو مشکلی ایجاد نشود.
چگونه وسواس را درمان کنیم
اگر خودتان مبتلا به اختلال وسواس هستید پیشنهاد می کنیم بدون هیچ درنگی به روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که خودتان وسواس ندارید و از اعضای خانواده تان به این اختلال مبتلاست، پیشنهاد می کنیم هیچگونه اقدامی نظیر تنبیه، مشاجره و … در جهت رفع این مشکل انجام ندهید زیرا قطعا مشکل شدیدتر خواهد شد. درمان وسواس می بایست توسط متخصص اینکار انجام شود. در صورت نیاز می توانید با مراجعه به صفحه تماس با ما ، اقدام به تماس و رزرو زمان مراجعه نمایید.